Ko so toplotne črpalke prišle na trg, so bile kmalu prava revolucija

Še dobro se spomnim časov, ko so se toplotne črpalke začele pojavljati kot oblika ogrevanja. Takrat si je to lahko privoščil le redkokdo. V naši vasi je bil sosed, ki je lastnik manjšega poslovnega objekta in vsem je na veliko razlagal kaj so to toplotne črpalke in kako delujejo in da je on zagotovo prvi v vasi, ki si jo je lahko privoščil.

Sama sem samo od daleč poslušala te pogovore, saj mi ni bilo preveč jasno, kako ta sistem deluje. Vse kar sem si takrat zapomnila je bilo, da toplotne črpalke črpajo topel zrak iz okolja, ga s pomočjo elektrike dodatno segrejejo in posredujejo v hišo. Spomnim se tudi tega, da mi je mož razlagal, da nekateri toplotne črpalke zakopljejo v zemljo, nekateri pa jih postavijo v klet, garažo ali delavnico. To pa je bilo tudi vse moje znanje.

Čez nekaj let se je možev brat začel ukvarjati z montažo toplotne črpalke in takrat je bilo samo vprašanje časa, kdaj jo bomo imeli tudi mi. Moj mož je rad v koraku s časom, pa vendar se pri novostih rad pozanima kako in kaj in običajno počaka vsaj nekaj časa, da vidi kako so drugi zadovoljni z novostjo. Tako je bilo tudi tokrat, počakal je, da je že kar nekaj gospodinjstev imelo toplotne črpalke, nato pa jih je vprašal, kako so zadovoljni z njimi.

Ko so toplotne črpalke prišle na trg, so bile kmalu prava revolucija

Ko je ugotovil, da so toplotne črpalke zanesljiv vir gretja, smo se za montažo odločili tudi mi. Moram priznati, da meni še vedno ni povsem jasno kako toplotne črpalke delujejo, vem pa, da imam zaradi njih tople radiatorje, topla tla in vodo, ki priteče iz pipe. Poleg tega, mi sistem lahko stanovanje poleti tudi ohladi. Mislim, da je to vse kar moram vedeti in odkar jo imamo, jo ne bi več zamenjala za kakšen drugi sistem, razen če bo z leti prišlo kaj, kar bo še bolj učinkovito.